logo-lisabonskazmluvalogo-CC

 

Brusel chce zrušiť dátumy trvanlivosti, Únia tak vraj zabráni zbytočnému plytvaniu jedlom

Na obaloch cestovín, ryže, kávy či čaju Európania už čoskoro nemusia nájsť dátum minimálnej trvanlivosti. Je za tým plánovaný návrh Európskej komisie, ktorý počíta s tým, že spotrebitelia čerstvosť potravín poznajú na základe ich farby či vône.

 Európska komisia plánuje navrhnúť zákon, vďaka ktorému z viacerých potravín zmiznú označenia "Dátum minimálnej trvanlivosti" alebo "Minimálna trvanlivosť do". Spotrebitelia tak pravdepodobne už čoskoro budú márne hľadať dátum expirácie na obaloch cestovín, ryže, kávy, čaju, tvrdých syrov, džemov, zaváranín, maku či iných potravín, ktoré majú dlhú dobu trvanlivosti. Informoval o tom spravodajský portál EUobserver.

Slovenské ministerstvo sa návrhu bráni

Slovenský rezort pôdohospodárstva nie je zástancom rušenia dátumu minimálnej trvanlivosti na potravinách. "Tento údaj slúži predovšetkým pre spotrebiteľa a hovorí o tom, dokedy je daná potravina plnohodnotná," uviedol pre Aktulality.sk hovorca ministerstva Peter Hajnala.

Upresnil, že po tomto dátume už môžu byť zmenené organoleptické vlastnosti tejto potraviny. Dátum minimálnej trvanlivosti je tiež dátumom, dokedy výrobca garantuje deklarovanú kvalitu a jej bezpečnosť.

Obrovské plytvanie jedlom v Európe

Zrušenie dátumov trvanlivosti má údajne pomôcť znížiť obrovské plytvanie potravinami v Európe, kde každý rok skončí v odpade približne 100 miliónov ton potravín. Priemerný Európan vyhodí ročne 180 kilogramov potravín, vyplýva zo štatistík.

Zámerom Európskej komisie je predovšetkým znížiť množstvo potravín, ktoré domácnosti vyhadzujú v mylnom presvedčení, že sú už zlé práve kvôli označeniu na obale. V Taliansku takýmto spôsobom priemerná rodina každoročne vyhodí potraviny v hodnote približne 515 eur, argumentuje Brusel.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka jednoznačne navrhuje využiť ekonomické nástroje a predávať tieto produkty so zvýhodnením pre spotrebiteľa pred uplynutím dátumu minimálnej trvanlivosti, čo dnes zákon umožňuje.

"Plytvanie potravinami je tiež možné výrazne znížiť prístupom domácností  a cieleným nákupom potravín," argumentuje hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Bruselskí úradníci tvrdia, že môžu zachrániť 15 miliónov ton potravín každý rok

Podľa holandského ministra poľnohospodárstva Sharona Dijksma je až 15% potravinového odpadu v rámci EÚ zapríčinených práve dátumom spotreby uvedenom na obale. Bruselskí úradníci sú presvedčení, že navrhovaným opatrením sa môže zabrániť vyhodeniu 15 miliónov ton potravín každý rok.

Zástancovia zrušenia dátumov trvanlivosti pritom argumentujú, že samotní spotrebitelia najlepšie dokážu vyhodnotiť čerstvosť potravín na základe zmien v ich farbe či vôni. O tom, ako poznať tieto známky kvality cez obal, sa už nezmieňujú.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je presvedčené, že s  uplynutím výrobcom garantovaného dátumu minimálnej trvanlivosti, môže dôjsť k zníženiu kvality predávaného tovaru. Ako príklad uvádza vysychanie strukovín a obilnín, rozklad tukov v cestovinách či prestup nežiaducich látok z obalov do potravín.

"Práve z dôvodu pretrvávajúcich problémov s kvalitou a bezpečnosťou potravín ponúkaných na slovenskom trhu takéto návrhy na predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti nepodporujeme," uzatvára za rezort Hajnala.

Zdroj: aktuality.sk

Kontakt

Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska
Popradská 6
06401 Stará Ľubovňa

e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.