Ciele: Orientovať sa v informáciách, ktoré sú na etiketách výrobku
Naučiť sa vyberať zdravé a nutrične vyvážené potraviny
Kľúčové slová:
konzervačné látky, nutričná hodnota, trvanlivosť
Metódy:
učenie sa skúsenosťou, diskusia, hodnotenie
Spojitosť s učivom:
Občianska náuka, Tovaroznalectvo, Biológia
Zručnosti:
zber a spracovanie informácií
riešenie spotrebiteľských problémov
Pracovné materiály:
dotazník, prípadová štúdia,
tri rovnaké potraviny od odlišných výrobcov.
Navrhované aktivity:
1) Opytovanie dotazníkom:
Analýza spotrebiteľských skúseností s označovaním potravín
– Keď kupujete potraviny, sledujete zloženie, ktoré je uvedené na obale?
– Ovplyvňuje Vás pri nákupe nutričná hodnota potravín?
– Pri nákupe u Vás rozhoduje cena, kvalita, odporúčanie alebo dodávateľ?
– V prípade ak si zakúpite vadný výrobok, trváte na svojich právach?
– Viete čo je to RASFF?
2) Práca v skupinách
Oboznámenie sa s prípadovou štúdiou: Problémy spotrebiteľov s označovaním potravín
a. Rozdelenie do troch pracovných skupín, pričom každá skupina zadováži tri rovnaké potraviny od rôznych výrobcov. Môžu to byť napr. slané tyčinky, lupienky, jogurty a pod.
b. Na vybraných potravinách zistiť dátum spotreby, nutričné hodnoty, chuťové vlastnosti, hmotnosť a cenu. Údaje zoradiť do tabuľky.
c. Porovnať tri rovnaké potraviny z hľadiska zistených údajov a určiť najlepší
Potravina: | Dátum spotreby | Nutričná odnota | Chuťové vlastnosti | Hmotnosť obsahu1 | Cena za 1 kg | Celkové hodnotenie |
Od výrobcu A | ||||||
Od výrobcu B | ||||||
Od výrobcu C |
3) Prezentácia činnosti pracovných skupín
Zástupcovia z jednotlivých pracovných skupín prezentujú výsledky – odporúčania pre spotrebiteľov – zdravé a nutrične vyvážené potraviny
4) Záverečné hodnotenie s návrhom doplňujúcich zdrojov informácií z internetu
Potraviny a zdravie – označovanie potravín
Autorka © Bc. Ivana Solvesterová